Často opomíjená hygiena nosní dutiny může pomoci zlepšit zdravotní stav

Proč je důležitá pravidelná hygiena nosu?

Sliznice našeho nosu je v průběhu celého roku vystavena vysoké zátěži – v zimě z důvodu chladného počasí a viróz, na jaře a v létě na ni zase útočí pylové alergeny. Nezávisle na ročním období však nos vystavujeme nepříznivým podmínkám také například častým pobytem v klimatizovaných místnostech s přesušeným vzduchem, nebo pohybem ve znečištěném ovzduší, v němž dochází ke vdechování dráždivých mikročástic z výfukových plynů nebo z tabáku.

Málo známý je také fakt, že na zdraví nosní sliznice nepůsobí příznivě ani užívání běžně dostupných léčiv na rýmu, alergie či nachlazení, které způsobují její vysušování a tak ji oslabují.


Nos je vstupní branou do našeho těla a jeho první ochrannou bariérou.

Proto bychom mu měli věnovat dostatečnou pozornost a péči.

Když je nosní sliznice oslabena opakovanými infekcemi, chronickým onemocněním dýchacích cest (zánět dutin, astma, alergie) nebo užíváním nevhodných léčiv, vnitřní strana nosu začíná být podrážděná, vysušuje se, začíná svědit a někdy se mohou objevit i malé stroupky. Dýchání se stává bolestivým a naše nosní sliznice ztrácí svoji obrannou funkci. V těchto případech je třeba ji co nejrychleji hydratovat a napomoci jejímu zahojení.

Správná nosní hygiena, která zahrnuje pravidelné vyplachování nosu, zvyšuje odolnost nosní sliznice tím, že napomáhá k odplavení alergenů, nečistot, virů a bakterií. Stává se tak neocenitelným pomocníkem v prevenci nemocí horních cest dýchacích, dokáže také účinně zmírnit projevy sezónních i celoročních alergií.


Ideálním prostředkem pro péči o nos a každodenní nosní hygienu jsou nosní spreje

s obsahem izotonického roztoku slané mořské vody.

  • Usnadňují smrkání a tím i odvádění škodlivých patogenů z těla
  • Pomáhají jako prevence proti přidruženým infekcím po rýmě či nachlazení, jako je např. zánět dutin
  • Usnadňují a zlepšují dýchání

Víte, že…

Novorozená miminka, která ještě neumí smrkat, dýchají téměř výhradně nosem, a to až do věku 6 měsíců? Důkladné vyčištění nosánku je proto nezbytné. Pro něžné čištění doporučujeme HUMER Mořská voda kojenci.